Planuojate kelionę į Turkiją? Tai žavinga šalis su turtinga istorija, nuostabiais kraštovaizdžiais ir šiltu svetingumu. Kad kelionė būtų sklandi ir pagarbi, labai svarbu suprasti ir gerbti Turkijos visuomenę reglamentuojančias kultūrines normas. Šiame straipsnyje aptarsime, ką daryti ir ko nedaryti, kurie padės jums keliauti po Turkiją su malonumu ir dėkingumu.

Priimkite svetingumą

Vienas nuostabiausių Turkijos kultūros aspektų yra jos šilta ir svetinga prigimtis. Turkai garsėja svetingumu, ir tai yra giliai į jų visuomenę įsišaknijusi tradicija. Lankydamiesi kieno nors namuose, prie įėjimo visada nusiaukite batus – tai pagarbos ženklas. Būkite pasirengę gauti arbatos – draugystės simbolio – ir įsitraukti į draugišką pokalbį.

Nepamirškite tinkamo pasisveikinimo

Pasisveikinimas Turkijoje yra labai svarbus dalykas. Pirmą kartą sutiktam žmogui įprasta tvirtai paspausti ranką, užmegzti tiesioginį akių kontaktą ir šiltai nusišypsoti. Kreipkitės į žmones jų titulais, pavyzdžiui, ponas (Bey) arba ponia (Hanım), o po jų pavardės.

Ragaukite turkiškos virtuvės patiekalus

Turkijos virtuvė – tai nuostabus skonių derinys, todėl būtina paragauti vietinių patiekalų. Nepraleiskite tokių klasikinių patiekalų kaip kebabai, baklava ir turkiški skanėstai. Vakarieniaudami nepamirškite pasakyti „Afiyet olsun”, kad išreikštumėte, jog mėgaujatės maistu.

Nerodykite kojų padų

Turkijos kultūroje rodyti kojų padus laikoma nepagarbiu elgesiu. Venkite rodyti pėdas į žmones ar religinius objektus. Sėdėdami laikykite pėdas plokščiai ant žemės arba suglaustas po savimi sukryžiuotomis kojomis.

Apsirenkite kukliai

Turkijoje vyrauja musulmonai, todėl apranga vertinama kukliai. Lankydamosi mečetėse ar kaimo vietovėse moterys turėtų užsidengti galvą skarele, o vyrai ir moterys turėtų dėvėti pečius ir kelius dengiančius drabužius. Kosmopolitiškesnėse vietovėse, pavyzdžiui, Stambule, vakarietiško stiliaus drabužiai yra plačiai priimtini.

Nedemonstruokite viešų jausmų

Turkijoje viešai rodomi jausmai, pavyzdžiui, bučiniai ir apkabinimai, yra smerkiami. Svarbu viešose vietose, ypač konservatyvesniuose regionuose, elgtis santūriai. Prieraišumo gestus pasilikite privačiai aplinkai.

Išmokite keletą pagrindinių turkiškų frazių

Nors daugelis turkų turistinėse vietovėse kalba angliškai, pastangos kalbėti jų kalba yra labai vertinamos. Išmokite keletą pagrindinių frazių, pavyzdžiui, „Merhaba” (labas), „Teşekkür ederim” (ačiū) ir „Evet” (taip). Tai padės užmegzti ryšius su vietiniais gyventojais.

Nesiderėkite agresyviai

Turkijos turgavietėse derėtis yra įprasta praktika, tačiau derėtis reikia pagarbiai. Nesiderėkite agresyviai ir nesiginčykite dėl mažų sumų. Derėkitės draugiškai nusiteikę ir su šypsena.

Atmintinė pabaigai

Kelionė į Turkiją gali būti nepamirštama patirtis, tačiau būtina nepamiršti kultūrinių normų ir etiketo. Priimdami turkų svetingumą, gerbdami vietos papročius ir mėgaudamiesi nuostabia virtuve, sukursite neišdildomus prisiminimus ir teigiamus ryšius su sutiktais žmonėmis. Taigi, susikraukite lagaminus, pasinerkite į kultūrą ir mėgaukitės kelione po nuostabius Turkijos kraštovaizdžius ir istoriją. Saugių kelionių!

By Kaukė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *