Ortodontija – tai odontologijos šaka, susijusi su veido augimu, dantų ir sąkandžio vystymusi, sąkandžio anomalijų diagnostika, korekcija ir gydymu. Ortodontas – specialistas, kuris atlieka su šia sritimi susijusias procedūras.

Netinkamas sąkandis

„Idealus sąkandis“ – tai dantų sąkandis, kai dantys yra optimalioje anatominėje padėtyje, tiek apatinio žandikaulio ir viršutinio žandikaulio lankuose, tiek tarp lankų, kai dantys yra sąkandyje. Netinkamas sąkandis yra terminas, naudojamas apibūdinti dantų anomalijas ir požymius, kurie rodo nukrypimą nuo idealaus sąkandžio. Tiesą sakant, retai pasitaiko tikrai tobulas sąkandis, o netinkamas sąkandis yra spektras, atspindintis normos pokyčius.

Netinkamo sąkandžio ir tam tikrų sąkandžio anomalijų paplitimas priklauso nuo tirtos populiacijos (pvz., amžiaus ir rasės ypatybių), vertinimo kriterijų ir tyrėjų naudojamų metodų (pvz., ar buvo naudojamos rentgenogramos). Apskaičiuota, kad Jungtinėje Karalystėje 9% 12 – mečių ir 18% 15 – mečių yra gydomi ortodontu. Tai rodo, kad bendras vidutinio sunkumo netaisyklingo sąkandžio paplitimas yra apie 40 – 50% paauglių.

Netinkamas sąkandis gali sukelti susirūpinimą dėl dantų sveikatos ir (arba) su burnos sveikata susijusių gyvenimo kokybės problemų, kylančių dėl dantų išvaizdos, funkcijos ir psichosocialinio poveikio. Gydymo poreikis priklauso nuo netinkamo sąkandžio ir nuo to, ar gydymas gali būti akivaizdžiai naudingas pacientui. Norint įvertinti gydymo poreikį, galima gydymo nauda yra subalansuota su galimų komplikacijų ir šalutinių poveikių rizika rizikos naudos analizėje.

Ortodontinio gydymo poreikis

Nauda sveikatai ir gerovei yra tinkamiausias gydymo poreikio veiksnys. Sukurti ortodontiniai indeksai, padedantys objektyviai ir sistemingai įvertinti galimą netinkamo sąkandžio keliamą pavojų dantų sveikatai ir galimą ortodontinio gydymo naudą. Nors indeksai daugiausia buvo sukurti gydymo poreikiui įvertinti, dėl didelio gydymo poreikio daugelyje šalių indeksai taip pat naudojami paklausai valdyti ir prioritetų nustatymui taikant tam tikrą normavimą. Pavyzdžiui, JK priimamas NHS ortodontinis gydymas daugiausia grindžiamas gydymo poreikiu, nustatytu pagal ortodontinio gydymo poreikio indeksą (IOTN). Panašiai Švedijoje gydymo prioritetas įvertinamas naudojant Švedijos ortodontijos valdybos ir medicinos tarybos sukurtą prioriteto indeksą, kuriuo siekiama nustatyti ir gydyti blogą sąkandį. Gydymo poreikis skiriasi įvairiose šalyse, atsižvelgiant į asmenų norą gydytis ir organizacinius veiksnius, tokius kaip gydymo prieinamumas, galimybė gauti paslaugas ir gydymo kaina. JK ortodontinio gydymo poreikis vaikams iš nepasiturinčių namų ūkių yra didesnis nei vidutinis, 12 – mečiams – 40 proc., 15 – mečiams – 32 proc. Panašūs gydymo prieinamumo modeliai pastebimi ir kitose šalyse.

Ortodontinio gydymo paklausa

Galima nesunkiai suprasti, kad gydymo poreikis nebūtinai atspindi objektyvų gydymo poreikį. Kai kurie pacientai puikiai žino apie nedidelius nukrypimus, o kiti atsisako gydyti sąkandžius, kurie laikomi sunkiais.

Dėl dantų tiesinimo galite kreiptis į sosklinika.lt. Tai privati odontologijos klinika Vilniuje. Mielai laukiame Jūsų dantų tiesinimo kapomis ir kitokioms ortodontinėms procedūroms.

By Kaukė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *